Jul
2

Насипен или пакетиран чай?

(За историята, традициите и още нещо…)

И всичко започна така…

Някога интересували ли сте се кога за първи път се е появила така приятната и обичана по цял свят напитка чай? И какво всъщност представлява…  Днес сме свикнали да казваме чай на всяка запарка от гореща вода и билки  или цветове на различни растения. Но това не е много правилно, тъй като истинският чай се добива единствено от цветовете и листата на храста Camellia Sinensis, чиято родина е Азия. По-точно – Китай. След това се разпространява в Япония, Индия, а по-късно- и по целия свят. За произхода на чая се разказват различни легенди. А най- известната от тях гласи, че чудодейната напитка е открита още през 3 в. пр.Хр. Това станало съвсем случайно, когато в котлето с вряща вода на император Чен Нунг, попаднали листенца от чаено дърво, донесени от вятъра. Той толкова харесал получената отвара, че наредил листата да се съхранят и в империята да се пие чай.

Малките копринени торбички…

Днес, всеки ден по света се консумират над милиард и половина чаши чай. Освен на освежаващото му въздействие, това се дължи и на лесното му и бързо приготвяне. Най-разпространеният начин е чрез запарване на пакетчета чай в гореща вода за няколко минути. Не изисква усилия, а резултатът е впечатляващ. Как се е стигнало до употребата на пакетиран чай? Тук отново се натъкваме на любопитна, но не толкова невероятна история. Името му е Томас Съливан- ню-йоркски търговец, а годината – 1908. Съливан изпраща на свои потенциални клиенти мостри с чай – опаковал по няколко листа в копринени торбички. И тъй като клиентите за пръв път виждали такива мостри просто ги потопили, заедно с торбичката, в горещата вода. Така вече не е било необходимо допълнително прецеждане.

Пакетиран vs насипен чай

Един от плюсовете на чая в пакетче е именно удобството, което създава на потребителя. Кратко време, добри резултати, доволни клиенти. Освен това асортиментът от вкусове е толкова голям, че всеки лесно може да избере според предпочитанията си… или пък да попадне на непознат вид, също така свеж и приятен. На мнозина обаче не е известно, че за производството на пакетиран чай се използва чаеният прашец (остатъкът от производството на листния чай- натрошени, прегорели листа, с ниско или никакво съдържание на полезни вещества). При запарване напитката не може да добие наситен цвят, поради което се налага използването на оцветители, а също се добавят и различни изкуствени аромати. Често подобни вещества предизвикват алергии и неприятна реакции в организма.

Американски учени от Вашингтон пък са установили, че в пакетирания чай съдържанието на флуориди е много по-високо от нормалното (6,5 части на милион при допустими 4 части на милион в обикновената питейна вода и 2,4 части в бутилираната).  В умерени количества флуоридите укрепват зъбите и костите. При прекомерна употреба обаче могат да имат точно обратното влияние.

Приготвянето на насипен чай на пръв поглед отнема повече време. Но това не е съвсем така, тъй като в бита ни отдавна са навлезли симпатичните цедки с форма на яйце. Слагаме вътре желаното количество чаена смес и потапяме в гореща вода. След това се подслажда според личните предпочитания. Така можем да сме сигурни, че консумираме качествен продукт, богат на витамини и минерали, който ще поддържа организма ни в добра кондиция през цялата година.

 Чаят в заведенията по света и у нас

 Освен традиционно сервиране на чай в пакетче или пръчица, в някой заведения у нас са се настанили и традициите от Япония- страна, в която пиенето на чай е истински празник. Случвало ли ви се е да ви сервират чай в тъмен, метален чайник с ръчно изработена украса? Това е популярният японски чайник, който всъщност идва от Китай. Той се използва само за запарване и поднасяне на чай, без да се оставя да ври върху котлон. Японците вярват, че при взаимодействие на чая със съда, се отделя минимално количество желязо, което е полезно за организма.

Символът на Турция (след кафето) са малките стъклени чашки, с които южните ни съседи посрещат всички свои гости. Чаят е черен и много силен. Подслажда се със захар, но никога не се добавя мляко.

В Индия пък слагат в чая различни подправки като например канела, кардамон, джинджифил, а понякога дори и зрънца черен пипер. Могат да се открият най-различни рецепти за приготвяне, но със сигурност всяка страна има своята тайна в приготвянето на вкусната напитка.

Насипен или в пакетче, черен или зелен – чаят остава най-консумираната напитка след водата. Дори в горещините има благоприятно и разхлаждащо въздействие. Наслаждавайте се на любимите Ви вкусовете, но бъдете предпазливи и взискателни към продуктите, които консумирате.

This entry was posted in Чай. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.