Apr
27

Как да оценим качеството на чая

С тази статия искаме да Ви покажем как сами да оцените качеството на закупения чай! В нея ще говорим само за чая от чаеното растение, а не за билковите и плодовите смеси! Част от написаното представя утвърдени правила, другото са просто насоки. Както знаете, всяко правило си има изключения!

4 признака, които ще Ви помогнат при избора на чай:

1)Външен вид
Формата на листата е различна при различните видове чай, но цялото чаено листо винаги е за предпочитане. Горчивината на напитката идва от накъсаните листа, които издават, че събирането е станало с машина, а не на ръка. Имайте предвид, че при някои чайове, особено черните, листата са нарязани целенасочено, за да се осигури по-силен вкус. Също така при чайовете оолонг се наблюдава умишлено „смачкване“ и „стриване“ за по-добър вкус и външен вид.
Добре разглеждайте сухите и влажните листа ., Влажните няма да ви затруднят, тъй като при запарването те се разтварят. Сухите листа на различните видове зелен чай са с различен цвят, който издава начина на обработка. Например обработените на пара ще имат вид на листен зеленчук, например спанака, а печените ще са тъмнозелени на цвят.
Ако чаените листа са прясно набрани, при запарване цветът на запарката се доближава до техния. По-старите листа водят до промяна в цвета на запарката, или иначе казано – на чаената вода, като тя може да стане кафеникава или много тъмно зелена. Цветът на запарката при приготвянето на черен чай трябва да бъде ярко червеникаво-златист. Сухите листа на тъмния ферментирал оолонг са тъмно зелени или кафяви на цвят. Като цяло добрите зелени чайове са със малки, по-деликатни листа и пъпки, докато тези на оолонг чайовете са по-големи и по-груби.

2) Аромат
Има два основни аромата: на сухи и на влажни чаени листа. Ароматът на сухите листа задължително трябва да се усеща, в противен случай качеството на чая е съмнително. Зеленият чай трябва да има свеж, лек и успокояващ аромат, от орхидея до кестен. Черният – сладък, цветен аромат, който е по-траен. Ароматът на сухите оолонги може да варира от портокал до османтус, докато аромата на Ti Кuan Yin (вид оолонг, който може да закупите и от нашия магазин) трябва да напомня сладка царевица. При оценяването на ароматизираните чайове (например жасминовия чай), ароматът трябва да се запази в няколко запарки. Лошокачественият чай губи аромата си бързо. Не забравяйте, че при оценяването на чая, ароматът е не по-маловажен от вкуса.

3) Текстура
Струва си да докоснем листата, за да определим текстурата им: дали са гладки, или груби; дали се трошат лесно, или не; дали са тежки, или леки. Добрият зелен чай на пипане е гладък, а не груб, а влажните листа трябва да бъдат нежни на допир. Чаят Ti Кuan Yin трябва да бъде тежък и плътен. Влажните листа от истинските Ti Кuan Yin чайове също са нежни, но притежават здравина. Какъвто и да е чаят, листата не бива да са трошливи, в противен случай са били печени прекалено дълго време, или са твърде стари. При транспортирането и при по-голям натиск е нормално чаените листа да загубят своята цялост, но това не е повод за притеснение: сама по себе си целостта на листата неопределя чая като некачествен.

4)Вкус
Най-добрият начин да оценим чая, разбира се, е по вкуса. Зеленият чай трябва да има свеж, пресен вкус, а не остарял и горчив. Вкусът на черния чай трябва да бъде по-силен, свеж и наситен. След отпиване добрият чай оставя сладък вкус, който се плъзга надолу по гърлото. След последната глътка той трябва да остане на небцето ви, подобно на хубавата мелодия, която се задържа в съзнанието доста време, след като е затихнала. При някои видове чай усещането при отпиване на глътка чиста вода след глътката чай е много интересно. Не забравяйте, че в дегустацията на чай има традиции, както е и при дегустацията на вино; отпива се със сърбане (за разлика от западните страни, в Китай сърбането на чая е израз на признателност и знание и а не се счита за лош маниер); първата глътка се прокарва по средата на езика, следващата –отдолу от двете му страни, третата се разлива по целия език. Усетете тънкостите на вкуса и сложната му текстура. Чрез учението за оценяване на чая, можем да забавим темпото и да обърнем внимание на детайла.
Надяваме се статията да Ви е била от полза и чрез нея да успеете да навлезете още по-дълбоко в света на чая!

ОбиЧай!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.