Oct
17

Видове чай и чаената традиция

Една от най-древните напитки и най-желана и разнообразна е…чай. Да, тя бие по известност дори кафето. Самото пиене на чай си е цяла церемония, особено за ценителите на разнородната ароматна напитки. Ето защо трябва да се отделя нужното време и отдаване, което за нас в това натоварено ежедневие е трудно постижимо.

Съществува легенда, която разказва за откриването на чая. Възрастта му датира от началото на китайската цивилизация. Китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът, отронил няколко листа във водата. Когато императорът опитал тази нова напитка, той бил пленен от нейния аромат и вкус.
За направата на чай могат да се използват изсушените части на всяко ядливо растение – корен, стъбло, листа, цветове и кора. В Китай се приема, че тези съставки, комбинирани с чаени листенца или без тях, се нарича билков цветен чай.

Днес във всеки магазин можем да видим десетки видове чай. Предимно се предлагат такива на пакетчета, които са и по-достъпни от финансова гледна точка. Другият вид, чая на листа, е по-скъп, но пък и по-качествен. Истинският ценител на чай не би предпочел фабрично дозираните пакетчета, а да оставо листенцата свободно да плуват във водата, за да могат да отделят целия си аромат.

Има различни видове чай, като някои се считат за класически. Черният чай например притежава доста силен малцов вкус и високо съдържание на кофеин. Класическата рецепта за неговото приготвяне включва мляко или сметана, като добавка, захар или мед и резенче лимон. Тъй като листата на черния чай подлежат на по-дълга обработка, неговият цвят е и по-тъмен.

Зеления чай притежава леко тръпчив вкус и не така богат аромат. Притежава високо съдържание на кофеин, но не толкова, колкото черния чай. Добавки могат да се добавят, като мляко, мед, захар или лимон, но ако искате да подсилите неговите здравословни и антиоксидантни качества, по-добре го приемайте чист.

Чаят Оолонг има плътен вкус с леки плодови нотки. Хубаво би било да се пие чист или съвсем леко подсладен. Той има много разновидности, и неговият вкус може да варира от този на зелен чай до по-силния аромат на черния чай.

Белият чай притежава лек плодов аромат и съдържа малко кофеин. Той се пие чист.

Както и при зеления чай и при белия обработката е минимална – не присъства механична преработка или ферментационни процеси. Този вид чай се приготвя от пъпките и най-свежите млади листенца на чаения храст. Затова неговият цвят е почти прозрачен, а и един от най-ценните сортове.
Ройбосът е друг ценен чай заради неговите полезни качества, свързани с холестерола и кръвното налягане. В своя състав той не съдържа кофеин. Може да се пие, както чист, така и с добавка на мляко или сметана, захар или мед и лимон. Заради наситения си червен цвят понякога го наричат Червен чай.

В последно време в Китай има нова мода в чаените среди. Пиенето на т.нар. „цветни чайове”. Накисването във вряла вода в стъклен чайник на изсушени цветя, които вътре се разтварят в първоначалната си красота и отделят чуден аромат.

Ето и списък на някои добре познати у нас чайове от традиционни билки:

Чай от роза – Листата от роза са чудесен помощник в подобряването на жизнената енергия във вид на чай. Освен това чай от роза облекчава и някои видове женски болежки, пази от появата на бръчки и измръзване.

Чай от Лавандула – Помага за добър сън и успокояване на тялото и дъхът.

Чай от Невен – Невенът притежава множество противовъзпалителни свойства. Той облекчава болката, лекува рани, което го прави подходящ при болки в стомаха, както и заболявания на този орган. Този чай обаче не се препоръчва на бременни жени.

Чай от Лайка – Лайката притежава антивъзпалителни свойства, помага за възстановяването на кожата, премахва симптомите на ПМС при жените, болки от различен характер, а също и раздразнението и умората в очите. За жалост обаче чая от лайка не се препоръчва на бременни жени.

Чай от Мента -  Ментата, приготвена като чай подсилва апетита и значително подобрява храносмилането, метаболизма, затопля стомаха, а това помага да се премахнат болките в него, както и мигрената. Освен това тя е доказан лек и при лечението на лош дъх, алкохолизъм и разширен стомах. В комбинация с лайката, този чай лекува кашлица, намалява храчките и като цяло носи облекчение.

Разнообразието при чайовете е голяма и най-различно, за всеки по нещо. Но в краен случай резултата е един: напитка, носеща уют, наслада и аромат, нещо, от което всеки има нужда във всеки един ден от годината.

This entry was posted in Чай and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.